Авточасти „въздушен филтър“

Без значение дали сте направили рутинният си преглед на автомобила си или го карате в любимия си сервиз, вероятно винаги се чудите дали наистина е дошло време да се смени въздушен филтър или филтър като цяло. Въпросът е дали трябва, толкова често, колкото е препоръчително. В крайна сметка, ако въздушния ви филтър е малко замърсен, необходима ли е подмяната му? Но истината е, че има авточасти, които не бива да се оставят занемарени и непроверявани. Ще ви покажем няколко бързи проверки на фактите.

Въздушен филтър на двигателя – функции

Въздушният ви филтър изпълнява следните функции:

  • Хваща отломки, които биха влезли в двигателя
  • Подава чист въздух към двигателя
  • Позволява необходимото количество въздух за пълно изгаряне


Вашият двигател привлича въздух всеки път, когато преминава през цикъл на горене. Всмуквайки го, докато буталата се движат обратно надолу по цилиндрите. Въздушният филтър спира отпадъците, да не влизат в цилиндрите. Намалява триенето и позволява на двигателя ви да работи с максимална ефективност.
Трите най-разпространени филтърни елемента, които ще намерите в близкия магазин за авточасти, са:

  • Хартия
  • Памук
  • Пяна

Какво ще стане, ако използвате различен въздушен филтър от вашия

Въпреки, че може да намерите въздушен филтър, направен за друго превозно средство, което има същите размери като този, направен за вашето, той може да не седи первектно върху стойката на филтъра. Но тази на вид не толкова важна авточаст, може да донесе сериозни последствия за двигателя ви. Трябва да вземете правилния въздушен филтър, предназначен за вашият автомобил. Ако изберете неправилен, който не пасва точно, това ще позволи на нефилтрирания въздух да се изплъзне. Това ще повреди маслото на двигателя ви.

Вашият двигател е прецизно изработена машина и всяка авточаст , включително въздушния филтър, е от изключителна важност. Ако пропуснете проста стъпка, като подмяна на въздушния филтър, рискувате да повредите двигателят си.

Ако сте човек, който сам ремонтира автомобилът си, може би бихте искали да спестите няколко допълнителни пари. Също и да спомогнете за опазване на околната среда. Някои части на въздушния филтъра (памук или пяна), са проектирани за почистване, смазване и повторно инсталиране, на близо 8 000км.

Вашият коментар