Видове супер храни

Какви видове супер храни можем да намерим, сред така наречените „супер храни“? По долу може да немриш различни видове супер храни.

Киноа

Киноата произхожда от бреговете на езерото Титикака в Южна Америка. Киноата принадлежи към семейството на псевдозърнени култури, което означава, че всъщност не е зърно, а тревисто растение.

Има две свойства, които правят киноата суперхрана. Първо, тази зърнена култура съдържа повече протеин от всички други зърнени храни. Някои сортове киноа са с 20% протеин, със средно съдържание от 16,2%. Сравнете: оризът е само 7,5% протеин.

Второ, киноата не съдържа глутен, който в големи количества може да навреди на здравето на червата. Освен това съдържа много пъти повече алфа-токоферол, фолиева киселина, фибри, рибофлавин и сложни въглехидрати от ориза, пшеницата и ечемика.

Киноата е една от малкото суперхрани, които трябва да бъдат сготвени – достатъчни са 15 минути варене.

Супер храна – спирулина

Морските водорасли също се класифицират като суперхрана. Това, което ги прави ценни, е високото им съдържание на хлорофил, пигментът, който придава на растенията зелен цвят. Хлорофилът понижава киселинността на кръвта – това е много важно, тъй като в кисела среда се развиват бактерии, гъбички и ракови клетки. Всички зелени суперхрани съдържат хлорофил, но най-много от него са водораслите.

Хлорофилът е и едно от малкото съединения, които премахват тежките метали, които влизат в тялото с храна, вода, въздух и битови химикали.

Добавянето на тази силна супер храна спирулина към вашето смути ще направи напитката по-ценна. В YARO комбинираме спирулина с мляко от круша, банан, лимон и бадем, за да създадем вкусно зелено смути от Spirulina Mix.

Кълновете като видове супер храни

Кълновете съдържат 10-100 пъти повече ценни за организма съединения от зрелите растения. Например, 100 грама зрели броколи съдържат от 44 до 171 милиграма сулфорафан, много полезно органично съединение.

Броколите като супер храна

100 грама покълнали броколи съдържат 1153 милиграма сулфорафан. Това означава, че 20-30 грама кълнове могат да заменят хранително 700-грамово съцветие.