Внимавайте със средствата за сън

Проблемите със заспиването и поддържането на детския сън често са резултат от лоши средства за сън, с които децата могат да свикнат твърде бързо. Разбира се, тук не говорим за вечерния ритуал за лягане, нито за музикалната кутия или любимата играчка за гушкане (която трябва да е толкова малка, че да не покрива лицето на бебето) – всичко това е полезно.

След като детето ви е свикнало да бъде носено наоколо или да се вози в количката, докато заспи. Или е свикнало да заспива на гърда и да бъде слагано в кошарата си, тогава то скоро ще стане твърде взискателно към средствата за сън. 

Трудно заспиване, когато са уморени или свръх стимулирани

Наблюдаването на бебето за признаци на умора също е важно, за да избегне преумората. Защото когато децата са преуморени и превъзбудени, заспиването е много по трудно.

Бебетата, които почти никога не си почиват и имат проблеми с успокояването, могат да пропуснат „вратата към заспиването“. Това е благоприятното време за заспиване, когато децата преминават от по-активна към по-спокойна фаза и заспиват особено добре. 

Ако оставите този момент от времето да отмине, понякога може да отнеме много време, преди да се отвори нов „портал за заспиване“.

Честият плач често е признак на липса на детския сън

По-специално, децата, които плачат често и дълго време (така наречените „плачещи бебета“) обикновено страдат от липса на детския сън. 

Тези деца често просто не спят достатъчно през деня, преуморени са и свръх стимулирани и в резултат на това не могат да си починат добре. 

Тук е особено важно да разпознаете първите признаци на умора и отпадналост. Ако бебето ви изглежда превъзбудено, то е и преуморено, трябва да се опитате да го накарате да спи повече.

Понякога родителите имат нужда от помощ

Много родители преживяват първия досег с детето си не само като щастлив, но и като изключително напрегнат момент. Когато децата се будят много често през нощта, родителите не спят достатъчно – понякога със седмици и месеци. 

Не е чудно, че се чувствате уморени, изтощени и може би също депресирани и отчаяни. Говорете с вашия педиатър за тази стресова ситуация . Педиатрите знаят точно какви трудности срещат родителите през първите няколко седмици от живота на детето си . Могат да работят с вас, за да намерите възможно най-доброто решения на проблема.