Всичко, което трябва да знаете за четките за боядисване

Перфектните четките за боядисване

Преди употреба всеки тип четка за боя трябва да се накисне за няколко минути в сапунен разтвор, да се остави да изсъхне малко и след това да се третира с ленено масло.

Това е необходимо, за да се омекоти купчината.

Изберете правилната четка: Размери и приложения

Четките за боядисване се различават по размер на работната част:

Най-малкият диаметър е 25 мм. Този вид четка за боя се използва за боядисване на малки елементи или рисуване на картини.

Четки за боядисване с обиколка на работната част 38 mm се използват за работа с предмети с кръгла форма, например корнизи или первази.

Четки за боядисване с диаметър 50 mm са подходящи за обработка на врати, рамки на прозорци и други конструкции с малка ширина.

Четка за боя с размери от 63 до 75 мм се счита за универсална и най-често се използва за боядисване на стени и други широки конструкции.

Най-големите четки за боядисване са с диаметър 100 mm. Използването им е препоръчително за големи повърхности, например покриви или външни стени на сграда.

Летяща четка за боя

Този вид четка за боядисване е оборудвана с широка греда, което е много удобно при обработка на големи площи. Най-често такива четки за боя се използват за почистване и измиване на тавани и стени, грундиране на повърхности или нанасяне на вар.

Инструментът се предлага в два вида – с фиксирана работна част. Работната част, която се прикрепя към обикновена дръжка с дължина около 20 см и с подвижна.

Последните са удобни, защото могат да бъдат прикрепени към дълга дръжка или обикновена пръчка с дължина от един до два метра, така че да могат да обработват повърхности на големи площи, както и тавани.

Купчината на четката за боя може да бъде, както естествена, така и смесена. Обиколката на работната част достига 65 см.