Дозировка на тестостерон пропионат според крайната цел

Медицински дози на тестостерон пропионат

В медицината тестостерон пропионат се използва предимно за лечение на андрогенен дефицит при възрастни мъже (хипогонадизъм или андропауза). Оригиналните насоки за предписване посочват, че дозите на тестостероновия пропионат за такова състояние са 25 mg 2 – 3 пъти седмично. Съвременни указания за предписване и диапазон от 25 – 50 mg, прилагани през ден или на всеки два дни за общо 2 – 3 пъти седмично.

Тестостеронът пропионат също се използва, макар и рядко, като допълнителна терапия за жени. Пациенти с рак на гърдата, и тъй като това е толкова рядко приложение, насоките за предписване на такава употреба никога не са били фиксирани в камък. Въпреки това, едно проучване, проведено в продължение на 16 месеца от октомври 1946 г. до януари 1948 г. Показва, че 12 пациенти с рак на гърдата са използвали тестостерон пропионат в доза от 150 mg седмично (50 mg през ден). Тази конкретна доза би се считала за твърде висока за жени, но при дадените условия се смяташе за необходима.

Дозировка за жени

Употребата на тестостерон пропионат сред жени, употребяващи анаболни стероиди, е много рядка. Като се има предвид неговият силен андрогенен рейтинг в сравнение с други анаболни стероиди, които може да са по-слаби в това отношение. Тестостеронът пропионат се използва медицински за лечение на жени с рак на гърдата. Както и за лечение на транссексуални трансформации от жена към мъж.

Не се препоръчва за жени с цел подобряване на производителността и физиката поради силната тенденция за проява на вирилизационни ефекти. Които могат да бъдат много бързи да се проявят по време на употребата на силни андрогени като тестостерон, тренболон и др. Като се има предвид това , има малък брой потребители от женски пол, които предпочитат тестостерон пропионат. Поради факта, че нивата на тестостерон пропионат в кръвната плазма (поради късия естер) са много по-лесни за поддържане на контрол.

Това обикновено е случаят, когато симптомите на вирилизация станат изявени. Спирането на съединението ще доведе до бързо изчистване от тялото за няколко дни поради краткия полуживот. (Вместо седмици, както при по-дългите естерирани форми на тестостерона). Дозите на тестостерон пропионат за жени в този случай ще бъдат в диапазона от 25 mg на всеки 5 – 7 дни за средно 6 – 8 седмици (и често по-кратко).