Най-известните и световно познати забележителности в София

Най-известните и световно познати забележителности в София

София има правото да се счита за най-древната столица на Европа. Има много древни забележителности в София.

На територията на града са запазени много свидетелства за богатата история на града: руините на римски амфитеатър, църкви от периода на Византийската империя и джамии, построени по време на османското владичество. А сега, в днешни дни, излизат на свят доказателства за още по-древна история на града, от времето на траките, които са живели на тази територия много преди римското и византийско време.

Столицата на България може да се похвали и с множество паметници на Новото време.

Сред тях са великолепният храм на Александър Невски, елегантната Софийска синагога, руската църква „Св. Николай“ и още други, не по-малко забележителни сгради.

Днес интересът на туристите към София непрекъснато нараства. Няколко дни, прекарани в този динамичен и интересен град, определено ще останат в съкровищницата от впечатления на всеки ентусиазиран пътешественик.

Какво да видите и къде да отидете в столицата на България, София?

Най-красивите забележителности и основни места в София.

Храм-паметник на Александър Невски.

Катедралният храм на Българската православна църква, който се намира се на едноименния площад в самия център на града. Грандиозната сграда на катедралата, която се откроява на фона на градския пейзаж, е издигната в началото на 20-ти век по проект на руския архитект А. Померанцев. Причината е освобождението на България от властта на Османската империя след Руско-турската война. Храмът е построен в неовизантийски стил.

Ротондата на Свети Георги

Това е всъщност най-старата църква в София в центъра на града. Издигната е през 4 век при император Константин. Първоначално храмът е бил използван като баптистерий. След завладяването на България от османските турци през 16 век сградата е превърната в джамия. По време на реставрационните работи по вътрешните стени на църквата са открити няколко пласта стенописи, най-ранните от които датират от 10 век. Днес в храма се помещава музей, както и постоянни богослужения. Изключително красива, интересна, мистична.

Амфитеатър Сердика

Римски амфитеатър III-IV век, който по едно време се смяташе за най-голямата арена на Източната Римска империя. Площта му е малко по-малка от прочутия Колизеум. Руините са открити съвършено случайно при строежа на хотел през 2004 г. Но въпреки безспорната стойност на откритието, хотелът все пак е построен, а проучванията на амфитеатъра са били спрени, поради липса на средства. Днес руините са отворени за обществеността.