Защо изграждането на вътрешни линкове е важно за SEO?

Важно за линк билдинга

Важно за линк билдинга. Когато оптимизаторите говорят за линк билдинг, девет от десет пъти говорим за придобиване на външни връзки към уебсайта(external links), а не за връзките в самия уебсайт.

Обратните връзки(Backlinks) са добре познат фактор за класиране; ако дадена страница получи много външни връзки, сочещи към нея, нейният авторитет расте и Google я популяризира в резултатите от търсенето.

Вътрешните връзки (Internal links)рядко привличат вниманието, което заслужават, въпреки факта, че играят огромна роля за благосъстоянието на уебсайта – от възможността за обхождане от ботове на търсачките до разпределението на авторитета за класиране между страниците на уебсайта.

Нека разгледаме някои основни термини, за да сме сигурни, че всички са на една и съща страница.

PageRank е първият алгоритъм за класиране на Google, който оценява броя и качеството на връзките към страница, за да определи нейната важност и авторитет. Казано по-просто, връзките от важни страници допълват авторитета на страницата, а връзките, които идват от нискокачествените недоверени страници, влошават важността на страницата. Разпределението на PageRank е голяма част от процеса на изграждане на връзки.

Бюджетът за обхождане е лимитът, до който бот за търсене ще обхожда вашия уебсайт. Търсачката решава колко често и задълбочено да обхожда уебсайта ви въз основа на това колко популярно и свежо е съдържанието Ви. Докато роботите навигират в уебсайта Уи чрез връзките, некомпетентното линк билдване може да пропилее бюджета ви за обхождане, оставяйки важните страници на уебсайта ви неиндексирани.

Видове връзки за линк билдинг

Връзките могат да бъдат:

  • Internal (Вътрешни) — свързващи страници и ресурси от един и същи домейн.
  • External (Външни) — свързване на страници и ресурси от различни домейни.
  • Backlinks (Обратни връзки) — Входящи връзки към уебсайт или уеб страница от друг ресурс.
  • Nofollow връзки — Връзките Nofollow са връзки, които не влияят върху класирането на свързания сайт. За да направите връзка връзка nofollow, добавете маркера rel=”nofollow”.

Сега нека разгледаме резултатите от нашето проучване, един по един проблем с вътрешните връзки:

Неработещи вътрешни връзки

Първият и най-очевиден проблем с обхождането, възникващ с връзките, е, че те не работят; това може да се случи поради неправилен URL адрес или защото страницата, към която води връзката, е повредена или вече не съществува. Прекъснатите връзки влияят върху потока на капитала на връзките във вашия сайт, което се отразява негативно на класирането. Неработещите връзки сигнализират на Google, че уебсайтът е с ниско качество и това разстройва вашата аудитория. Процентът на засегнатите връзки може да изглежда нисък, но трябва да запомните, че всяка страница може лесно да има 20-100 връзки и дори една счупена връзка може да бъде разрушителна.

Проверете дали URL адресът на връзката е правилен и променете, ако е необходимо. Ако дадена уеб страница върне грешка, премахнете връзката, водеща към страницата за грешка, или, за предпочитане, я заменете с жива връзка. Ако е неуправляем, създайте пренасочване от повредената страница.