За какво да внимаваме при избора на предни и задни спирачки

За да се провери качеството на продукта, трябва да се извърши визуална проверка и да се обърне внимание на конкретни детайли. Първо, предните или задните спирачни накладки не трябва да имат пукнатини. Единственото е, че малки пукнатини от 2-3 мм върху продукти от среден и нисък клас са приемливи, но не повече.

Също така е важно да погледнете основната плоча, не трябва да има деформация, фрикционният материал трябва да бъде плътно прикрепен към стоманената основа, дебелината на спирачните накладки не трябва да предизвиква подозрения.

Силни неравности също не бива да се допускат.

Не трябва да слушате продавачите, че всички дефекти след това ще бъдат заличени при употребата им. По-добре е веднага да получите качествено произведена версия.

Що се отнася до устройството на спирачната накладка, самата подложка е с метална основа и спирачна накладка с триеща накладка. Материалът за триене е „залепен“ към такава основа. Има обаче производители, които все още въвеждат слой между метала и наслагването (например подложки Ferodo ThermoQuiet).

Всъщност това са прости подложки, но слоят поглъща излишната топлина, така че нагряването от тампоните да не се прехвърля към шублера и спирачната течност да не заври. Оказва се, че такава спирачна накладка се загрява, но по-малко интензивно предава топлина на спирачната система.

Ако разгледаме състава на фрикционните накладки, можем да различим голямо разнообразие от компоненти: азбест, графит, въглерод, оксиди, борат и др. Все още има добавки, които премахват скърцането и тракането при спиране. Всичко това се държи заедно с помощта на специални смоли. Подложките също често се подсилват със специални влакна или стомана. Има и керамични подложки. Също така, когато избирате (особено ако имате нужда от предни спирачни накладки), е важно да обърнете внимание на работните температури и коефициента на триене. Причината е, че при спиране именно предните накладки натоварват средно 60-70%, докато задните накладки само 30-40%.

Научете повече за масла за бензинови и дизелови автомобили от сайта на Autotron.bg

Вашият коментар