Използване на водопроводен кабел за почистване на сифон- продължение

Почистване на сифона с химикали

Почистване на сифона с химикали. Ако напредъкът се забавя, значи сте се приближили до кална тапа. Опитайте се да преместите кабела напред, като го превъртате през цялото време. Ако движението напред не е възможно, направете няколко реципрокации.

Ако не успеете, извадете инструмента, почистете го и повторете отново. Може да отнеме до три или четири опита.

След изваждане на щепсела, сглобете сифона обратно и изсипете няколко литра вряща вода в системата, това ще помогне за източване на останалата мръсотия.

Отстраняване на запушвания и почистване на сифона с химикали

Днес производителите предлагат набор от готови продукти за премахване на запушвания. Обхватът им е доста голям, но всички те действат или на базата на киселини, или на базата на основи. Когато избирате инструмент, внимателно прочетете инструкциите за него и го следвайте точно. Не превишавайте посочената концентрация и в никакъв случай не използвайте два продукта (особено когато става въпрос за киселинни и алкални) едновременно, това може да доведе до повреда на тръбите и като цяло до повреда на дренажната система.

Можете също да използвате домашен лек, състоящ се от некалцинирана сода и трапезен оцет. Вярно е, че тази смес помага само при слаби запушвания. Изсипете две супени лъжици сода в отвора за източване (имайте предвид, че трябва да се избута навътре), след което изсипете около 200 мл оцет. Чакаме реакцията да свърши. След няколко минути налейте още два литра вряла вода. Сифонът е вече пропусклив и почистен.

Съвети за почистване на сифон

За да се появяват кални тапи възможно най-рядко, обърнете внимание на следните съвети, за да имате почистен сифон:

Инсталирайте специални мрежи и уловители за мазнини върху дренажните отвори;

Ако периодично наливате няколко литра вряла вода в мивката в кухнята, това ще предотврати натрупването на мазнини по стените на тръбите;

Опитайте се да не източвате вода с големи отпадъци в мивката или мивката.