Какви са параметрите на листовете гипсокартон: дължина, ширина, дебелина.

Най-популярният сорт по отношение на площта на гипсокартон е 2500×1200 mm. Дължината на гипсокартона винаги върви със стъпка от 50 см, най-удължените екземпляри – до 4 метра. В ширина – 1200 мм е крайната опция, въпреки че понякога се продават и модели с малък формат 600 мм.

Но най-важното е колко е дебел гипсокартонът. В каталозите можете да намерите различни видове материали. Най-популярните са:

-6 мм. Лесно огъващи се гипсови плоскости, използвани за тапицерия на извити арки. Преди монтажните работи те предварително се навлажняват с вода за по-добра еластичност.

-9,5 мм. Среден вариант. Този тип гипсокартон е за предпочитане да се използва за таван, тъй като твърде тежки листове създават допълнително натоварване, което може да повлияе отрицателно на здравината на конструкцията.

-12,5 мм. По-голямата дебелина позволява използването на гипсокартон за тапицерия на стени и прегради.

Основни производители на гипсокартон

Ако сравните техническите характеристики на моделите на популярни компании, ще забележите, че като цяло те не се различават толкова много. След проучване на обобщените таблици остават въпроси: „кой гипсокартон е по-добър?“, „Коя компания да избера: Knauf, Giprok, Volma, Gipsopolimer?“, „Какви са основните разлики между марките?“

Помислете за два напълно различни производителя на гипсокартон. От това сравнение могат да се направят някои изводи относно текущото състояние на нещата на пазара:

Кнауф

Материалите от тази немска компания заслужено са спечелили доверие по целия свят. Днес това е най-популярната и най-продаваната марка гипсокартон за всички видове работа. Високото качество на продуктите служи като еталон за други производители.

Гипсокартони с различна дебелина, влагоустойчиви модели –

Материалите Knauf се използват за облицовка на тавани и стени както в обикновени помещения, така и в трудни места с висока влажност и високи изисквания за якост. У нас германският концерн основава няколко фабрики в различни градове на страната. До 70% от българскитестроители избират Knauf.

Гипсов полимер

Една от водещите руски компании за гипсокартон. Основните съоръжения се намират в Пермската територия. Това е модерно предприятие със собствени източници на суровини и производство на гипсокартон, които отговарят на най-високите стандарти на вносни материали.

Продуктите на Gipsopolimer са трайни и леки. Постоянно нарастващото търсене в Русия потвърждава качеството на произвеждания гипсокартон, докато то струва по-малко от много чуждестранни аналози.