Какво е септична яма и как работи

Какво е септична яма и как работи? Първата септична яма, каквато я познаваме, е изобретена през 1860 г. Жан-Луи Мурас е решен да създаде система за управление на отпадъците, която не включва ръчно изхвърляне на отпадъчни води навън. Вдъхновен от тоалетните с промиване от Древна Гърция и Рим, той разработи затворен резервоар, който събира отпадъците, когато излизат от дома му. Той комбинира изобретението си с помийна яма, контейнер, който бавно изтича съдържанието си в околната почва. Той използва изобретението си близо десетилетие без никакви проблеми. Изобретението му в крайна сметка се утвърждава в Съединените щати, където други предприемачи се възползват от идеята му и подобряват дизайна му. Днес септичните ями са популярно решение за управление на отпадъците в селските домове и са ефективни при филтрирането на отпадъците, когато навлизат в почвата. По-долу можете да намерите информация какво е септична яма, как работи, както и предимствата и недостатъците на използването на септична система.

Какво е септична яма

Септичната яма е заровен контейнер, който е част от система за отстраняване на отпадъци от домове, които не са свързани към канализационна система. Те работят заедно с дренажно поле и серия от тръби за отстраняване на отпадъци от дома. Много домове в страната, които нямат достъп до градската канализационна система, използват септична система за отстраняване на отпадъчни води. След първоначалните разходи и монтажа, разходите за поддръжка на септичните системи са много ниски, когато са инсталирани правилно. Най-качествените и скъпи резервоари са от бетон, но могат да бъдат и от фибростъкло и полиетилен.

Как работи септичната яма

Септичната яма е водонепроницаем контейнер, който приема цялата вода, източена от дома. Когато отпадъците се събират в септична яма, те се разделят на 3 слоя: измет, отпадъчни води и утайки.

Изметът е горният слой отпадъци в резервоара. Състои се от масла и мазнини, които изплуват на повърхността на водата, когато им е дадено време да седят. Изметът е страничен продукт от готварска мазнина, сапун и други мазнини, които могат да произтичат от почистващи продукти или измиване на ръце.

Отпадъчните води са средният слой от отпадъци, който се състои от вода. Останала след като изметта е изплувала на върха и утайката е потънала на дъното на резервоара. Отпадъчните води се изпомпват през изхода на резервоара в дренажното поле, където се разпръскват в почвата.

Утайката е най-долният слой отпадъци в септичната яма. Състои се от твърди отпадъци, които потъват на дъното на резервоара, докато се отделят от водата. Утайката също се състои от странични продукти на други отпадъци, които се разлагат в резервоара.