Как е бил създаден кетчупът

Той е просто един “динамичен” червен буламач… Едновременно чубрица, сладост и правилно мелене. Той се намазва или направо се излива върху нашите любими храни. Дори и най-празните хладилници съдържат тази бутилка, която трака със свистенето на отваряща се врата. Това е героят на американските подправки-кетчупът.

В Съединените щати 97 процента от потребителите декларират, че имат кетчуп на своята трапеза. Как един толкова прост сос става толкова обичан от американците? Изглежда, че произходът на кетчупа е всякакъв, но не и американски.

История на кетчупа

Думата “кетчуп” има китайски произход и означава името на сос, извлечен от ферментирала риба. Смята се, че търговците пренасяли рибен сос от Виетнам до Югоизточен Китай. Британците вероятно попаднали на кетчупа в Югоизточна Азия, завръщайки се у дома си и опитали да направят точно копие на ферментиралия тъмен сос. Вероятно се е случило в края на 17. и началото на 18. век. Това е видно от рецепта, издадена през 1732 година от Ричард Брадли, която е озаглавена “Кетчуп на паста”.

Но това въобще не е бил кетчупът, който познаваме днес. Повечето британски рецепти включват съставки като: гъби, орехи, стриди или аншоа в усилията си да възпроизведат вкусовете, които първо се срещат в Азия. Гъбеният кетчуп дори бил предполагаемият фаворит на Джейн Остин, английска писателка, родена през 1775 година. Тези ранни версии на кетчупа били предимно тънки и тъмни и често били добавяни към супи, сосове, месо и риба. Към онзи момент на кетчупа липсва една много важна съставка-а именно доматът.

Първите рецепти

Първите известни публикувани рецепти за доматен кетчуп се появяват през 1812 година, написани от ученият и градинар Джеймс Мейз, който се отнася към доматите като към “любовни ябълки”. Неговата рецепта за кетчуп съдържала: доматен пулп, подправки и бренди. Но липсвали оцет и захар. Успехът на кетчупа се дължал отчасти на това, че можел да се съхранява до една година. Все още консервирането на домати оставало сериозно предизвикателство. Скъпи приятели, това беше моята статия за това как е бил създаден кетчупът и по-специално доматеният такъв.

Вашият коментар