Как произлиза виното Мавруд?

Мавруд – виното от древния сорт грозде

Малко хора знаят, че много винени вкусове и аромати в България са свързани с климатичните условия на зреене на горски плодове. От тях след това се получава опияняваща течност, без която няма как да мине нито едно тържество, сватба или просто приятелска среща в двора под лозата.

Такъв сорт грозде е маврудът. България е и място, където дребните производители правят вино от собствените си семейни лозя за лична консумация. Толкова е обичайно, че сякаш всички правят вино тук, независимо от качеството, с което българите много се гордеят.

Мавруд е традиционен български винен червен сорт грозде от късния период на зреене. Той е един от най-старите и считан за един от най-ценните местни сортове. Червеното вино, приготвено от това грозде, се нарича още мавруд.

Маврудът е древен сорт, който сега се отглежда само на територията на България.

Виното от мавруд, тази невероятна напитка, гроздето на която се отглеждат в южния и югозападния регион (Пловдив, Асеновград) на България, е невероятна.

За българското винопроизводство

Мавруд“ е почти черно вино, много концентрирано и силно, то притежава изобилие от плодови вкусове с тънък аромат на лечебни билки. Оригиналното вино мавруд все по-рядко се среща по рафтовете на българските магазини, поради факта, че реколтата намалява в полза на сорта Каберне Совиньон. Говорейки за българските вина, си струва да си припомним старата поговорка, че „няма другар на вкус или цвят“, но тази палитра от вкусове и аромати на мавруда наистина има какво да даде, за да зарадва душата и сърцето, да направи достоен подарък на близки или приятели, попълнете с шикозни екземпляри колекцията му от благородни вина.

Младите вина са сравнително груби, но вкусът се подобрява значително след 2-3 години отлежаване в бъчва. Вината, произведени от грозде Мавруд, съдържат достатъчно количество танини и киселини и специфичен много приятен аромат, в който се усеща миризмата на черница и зряла боровинка.