Каско или Гражданска отговорност и каква е разликата?

Застраховки на коли – Каско или Гражданска отговорност?

С други думи, ако колата ви е била открадната, тогава застрахователната компания ще ви плати пълната й стойност, а ако сте участник в катастрофа и колата ви е била повредена, тогава застрахователната компания ще поеме разходите за ремонт.

По този начин, ако Гражданската застраховка е задължителна застраховка, тогава Каско е допълнителен гарант за безопасността на вашия автомобил.

Каско или Гражданска отговорност и каква е разликата?

КАСКО – доброволна застраховка. Собственикът на автомобила сам решава дали трябва да закупи полица от този тип. Гражданска отговорност е задължителна застраховка: ако бъдете спрени от КАТ, тогава за липсата на полица Гражданска отговорност ще ви бъде издадена впечатляваща глоба. Закупуването на застраховка на колата КАСКО може да стане предпоставка, например, при кандидатстване за заем, но това важи за конкретна банка. Ако вече имате КАСКО, тогава Гражданска отговорност ще трябва да бъде издаден във всеки случай. И ако вече имате Гражданска отговорност, тогава не можете да закупите политика КАСКО. Разбира се, наличието на двете полици е най-добрият вариант, тъй като те минимизират всички рискове.

КАСКО ви позволява да застраховате имущество (т.е. вашата кола), а Гражданска отговорност – последствията, причинени на други участници в движението по ваша вина. Ако имате КАСКО, тогава ще получите обезщетение от застрахователната компания за щети по автомобила. Ако имате Гражданска отговорност, тогава участникът в движението, на когото сте наранили, ще получи обезщетение.

Застраховките за колите КАСКО е насочено не само към произшествия, но и към други инциденти – кражби, хулиганство и др. Гражданска отговорност е насочено само към аварии.

Всичко, свързано с КАСКО (условия за издаване на плащания, правила за изготвяне на договор и др.), се регулира от всяка застрахователна компания по свой начин. OSAGO се контролира от държавата: именно тя установява списъка на застрахователните събития и правилата за издаване на плащания.