Летни приключения в планината

Летни приключения в планината

Летни приключения – лятото е в разгара си и ни приканва с всевъзможните си увлечения, които предлага. Дългите топли дни и нощи ни предизвикват да прекарваме повече време на открито. Приказните Родопи очакват своите приключенци и любители на разнообразната природа, събрана в този край. Всеки, който се е докосвал до магията на планински преход или дори кратка разходка, знае колко вдъхновяващо действие има зелената гора и дъхавите пътеките и язовири.

Преход в планината

Преходите  на открито са чудесно лекарство против градския стрес и преумора. Действат като „презареждане” на организма и дават тонус и енергия, доста по-силни от тези придобити във фитнес залата. Няколко часа на открито могат да дадат силни впечатления за децата и да допринесат за тяхното по-добро възпитание. Любопитните дечица с радост попиват от красивите пейзажи, растителност и животинския свят, до който се докосват, изследвайки горските пътеки. Спомените, които придобиват децата се запечатват за дълго в съзнанието им и носят усещането за приключение напред в годините. Разказите им за преживяното са цветущи и емоционални

Ходенето пеша не е популятно като спорт у нас, но последни мееицински изследвания показват, че раздвижването на лимфата (тя отмива от тъканите вредните вещества и токсините) става най-добре чрез продължително ходене пеша в добро темпо. Можете да съчетаете вашата почивка сред природата, като се насладите на удобствата на Ваканционен комплекс Ива, на брега на язовир Доспат.

Подготвени за преходите

За едно приятно преживяване в планината е важно да сте добре подготвени. С подходящата екипировка, ще се радвате на приятни моменти и ще сте подготвени за непредвидени ситуации. Важно е да сте топло облечени с резервни дрехи, за да се насладите максимално на пътя и заобикалящия ви свят, а не да мислите за болежките в краката или вятъра. Носете удоби обувки за планински преходи, ветроупорни дрехи, дъждобран (за всеки случай), раница и шапка. Носете си храна и вода. За предпочитане сандвичи, които не тежат много и сурови ядки, които дават енергия.

Слънцето на откритите и високи места е силно – намажете се с крем и носете шапка. Водата е задължителен елемент от провизиите на туриста. Хубаво е да проучите предварително пътеките, по които ще минавате, дали има вода по пътя. Попитайте в хотела Ви за карта на местните екопътеки.

 

Източник: Вилно селище Ива – Родопи

Вашият коментар