Лечение на диабет и остеоартрит с куркумин

Лечение на диабет и остеоартрит с куркумин. Куркуминът може да помогне за облекчаване на симптомите на остеоартрит. Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, куркуминът може да бъде безопасна и ефективна опция за дългосрочно лечение за хора с остеоартрит (ОА). Поне това е заключението на авторите на скорошен преглед на клиничната употреба на куркумин за лечение на остеоартрит. Прегледът беше публикуван за първи път онлайн през август 2021 г. като част от поредицата от книги. „Напредък в експерименталната медицина и биология“.

Лечение на диабет и остеоартрит с куркумин

В предишно проучване хората с остеоартрит, които са приемали 1000 mg на ден Meriva, са имали значително подобрение на сковаността. Физическата функция след осем месеца, докато контролната група не е забелязала подобрения. Meriva е патентовано лечение, съставено от естествена куркуминоидна смес (75 процента куркумин; 15 процента деметоксикуркумин; и 10 процента бисдеметоксикукумин). Фосфатидилхолин (химикал, открит в яйцата, соевите зърна и други храни), и микрокристална целулоза (a рафинирана дървесна маса, често използвана от фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост).

Междувременно скорошно клинично проучване изследва потенциалните ефекти на добавките с куркумин върху пациенти с остеоартрит на коляното. Групата, която приема 40 mg нанокуркумин в капсула на всеки 12 часа, изпитва значително намаляване на болката и сковаността след шест седмици в сравнение с контролната група.

И едно проучване при мишки, публикувано в изданието от юни 2016 г., установи, че 50 mg перорален куркумин на kg телесно тегло значително забавят прогресията на ОА, докато локалното лечение с куркумин осигурява облекчаване на болката. Тези специфични ползи се отнасят за хората, все още предстои да се види.

Куркуминът може да помогне за лечение или предотвратяване на диабет

Според минал преглед на проучвания куркуминът може да помогне за лечение и предотвратяване на диабет, както и свързани с него заболявания като диабетна нефропатия (наричана още диабетно бъбречно заболяване), което засяга хора с диабет тип 1 и диабет тип 2. Един недостатък: много от проучванията са направени само върху животни, а не върху хора.

Например, едно проучване установи, че храненето на 80 mg тетрахидрокуркумин (едно от основните вещества в куркумина) на kg телесно тегло на плъхове с диабет тип 2 в продължение на 45 дни води до значително намаляване на кръвната захар, както и до повишаване на плазмен инсулин.

Проучване на затлъстели мишки с диабет тип 2, публикувано в изданието от юли 2019 г. разкрива. Че добавките с куркумин са помогнали за понижаване на нивата на инсулин в кръвта след 16 седмици.

Авторите на скорошен преглед отбелязват, че куркуминът може да бъде добро допълнение към лечението на диабета за подобряване на инсулиновата резистентност. Контрола на кръвната захар и понижаване на липидите в кръвта (мастни вещества, открити в кръвта). Констатациите бяха публикувани през август 2021 г. в Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства.

Междувременно куркуминът може да помогне за предотвратяване на диабет чрез своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Може да подобри много от факторите, които допринасят за диабета, включително инсулинова резистентност, висока кръвна захар и хиперлипидемия (медицински термин за описание на повишени нива на мазнини в кръвта. Един тип хиперлипидемия се характеризира с високи нива на LDL или „лош“ холестерол). Все пак са необходими повече изследвания върху хора, за да се потвърди.