Митове за брачната терапия

Митове за брачната терапия

Митове за брачната терапия? Брачната и семейната терапия много често са разбирани погрешно.

Лесно е да се предположи, че брачната и семейната терапия работят само с двойки или семейства, които имат проблеми. Това се подразбира от самото име, нали? Но това, което брачните и семейните терапевти биха искали да знаете е, че те работят с широк кръг от клиенти. Това включва индивиди, двойки или семейства. Ключово за тяхната идентичност е отношенческия аспект на това как те работят с всеки един в и извън терапевтичната система. Също как те мислят за отношенията, които допринасят за даден проблем и потенциалното му разрешаване. Ние не сме съветници или социални работници, ние сме брачни и семейни терапевти.

Ето какво разделя фактите от неистините, когато става въпрос за разбиране на нашата различна идентичност.

Мит: брачните и семейни терапевти работят само с двойки или семейства.

Факт: нашето обучение ни дава възможността да видим проблема през призма, която включва сложното и заплетено влияние на разбиранията, вярванията, културата, отглеждането и отношенията. Индивидуалните ни проблеми не възникват в лаборатория, където влиянието на всички фактори се контролира. Брачните и фамилни терапевти са много подходящи за работа с индивиди, тъй като ние разбираме първичните и основни въздействия, които съществуват в нашия живот.

 

Мит: един от митовете, който съществува е, че брачните и фамилни терапевти могат да помогнат само за определен отношенчески проблеми. Такива са изневяра, неочаквана загуба, семейни конфликти и т.н.

Факт: брачните и семейни терапевти са обучени да адресират както проблеми в отношенията. Така и много други, които биха накарали хората да потърсят терапия – тревожност, травма, зависимост и др. Системният подход, чрез който работим е съответен и подходящ с начина, по който нашите клиенти виждат света около себе си. От своя страна брачните и семейни терапевти са подготвени да се обърнат към контекста, в който техните проблеми  съществуват и „живеят”.

 

Мит: брачните и семейни терапевти работят само с двойки.

Факт: брачните и семейните терапевти са отлично обучени клиницисти. Те използват системния подход за работа и с индивиди за различни техни проблеми, независимо дали в отношенията или не.

 

Мит: брачният или семеен терапевт прави брачно консултиране единствено и само, ако и двамата членове на семейството присъстват в сесиите.

Факт:  брачният или семеен терапевт може да работи само с единия партньор. Тъй като промяната в единия партньор ще внесе промяна и в отношенията в двойката – „различието прави  различие”.

 

Мит: Вие ще може да решите всичките си проблеми в терапията.

Факт: терапията е катализатор на промяна във Вашия живот. Няма да имате достатъчно време обаче, да решите всичките си проблеми освен, ако не останете в терапия няколко години (при всички случаи, ако имате нужда от това, направете го). За повечето двойки терапията започва разговор, който трябва да продължава и извън терапевтичната сесия. Терапията ще предложи ново познание за стари проблеми и ще предложи някои поведенчески насоки за това как да направите промяна в своя живот. В крайна сметка обаче, основно Вие самият сте отговорен да предприемете действия за Вас самия.

 

Ако мислите, че е време да потърсите терапия, направете го, ние може да помогнем. Брачните и семейните терапевти са обучени психотерапевти. Те могат да диагностицират и помогнат за психични и емоционални разстройства в контекста на брачната двойка или семейната система. Отличителната черта в процеса на терапията е, че брачният и семеен терапевт ще се фокусира да разбере симптома в рамките на интеракциите и отношенията така, както са дефинирани от Вас.

 

Статията Митове за брачната терапия е адаптирана от Моника Христова по материали на Американската асоциация за Брачна и Фамилна терапия (The American Association for Marriage and Family Therapy)

Вашият коментар