Приложение на калориферите

Калориферът е климатично оборудване, предназначено да поддържа необходимата температура в помещението. Устройството осигурява бързо и ефективно загряване на заобикалящото пространство, принципът на работа на газови калорифери се основава на топлообмен между нагревателя и околния въздух.

Области на приложение

Отоплителните уреди са лесни за работа и експлоатация, те се използват активно в жилищни и нежилищни помещения – апартаменти, селски къщи, офиси, търговски площи, складове, производствени халета, гаражи, бензиностанции, развлекателни комплекси и др. Устройствата са в търсенето в строителната индустрия за отопление на обекти през те извършват ремонтни и довършителни работи. Мощните модификации се използват широко в сушилните камери.

Способността на устройството да създава значителна разлика в температурата (70-110 градуса) ви позволява да го използвате в вентилационни системи за чист въздух. Като компонент на вентилационна или отоплителна система, нагревателят може да работи при температура на въздуха извън помещението от „минус“ 25 до „плюс“ 40 градуса и влажност 25-98%.

Класификация на нагревателите

Нагревателите се различават по размер, мощност, вид на повърхността на топлопреминаване, тип охлаждаща течност и редица други параметри. Дизайнът на много модели включва вентилатори, които подобряват циркулацията на нагрeтия въздух.

Според предназначението е обичайно да се прави разлика между битови и промишлени модификации, а според степента на мобилност – стационарни и преносими. Мобилните нагреватели са компактни и леки, те могат лесно да се преместват от място на място и осигуряват бързо нагряване на определени участъци от работното пространство.

По конструктивни характеристики нагревателите са с гладка тръба и ребра. Моделите с перки, от своя страна, са разделени на плоча, спирала и плетени; В сравнение с гладки тръби, те са по-ефективни поради по-голямата контактна площ на повърхността на топлопреминаване с околния въздух.

В зависимост от използвания тип охлаждаща течност, нагревателите са:

• Бойлери – с метална гладка тръба или оребрено тяло, свързано към система за парно отопление. Използват се в помещения с големи размери – в предприятия, складове, в магазини и др.

• Парни нагреватели – свързват се с устройства за генериране на пара и извършват отопление на околния въздух поради нагрята пара. В структурно отношение те представляват куп изредени тръби, изработени от въглеродна стомана. Използват се главно в промишлени помещения.

• Нагреватели с течно гориво

Загряване на въздуха поради топлината, която се отделя при изгарянето на течно гориво (керосин или дизел) в запечатана камера. Продуктите от горенето се изхвърлят през димоходната тръба. Използва се за отопление на складови и промишлени помещения и отопление на въздуха в райони на строителни и ремонтни работи.

• Електрически нагреватели – състоящи се от спираловидни или спирално навити нагревателни елементи, изработени от неръждаема стомана, с еднофазна (220 V) или трифазна (380 V) мощност.

• Маслени нагреватели – представляват система от медно-алуминиеви тръби, пълни с минерално масло, нагряването на които обикновено се извършва с електричество. В зависимост от мощността те могат да се използват в ежедневието и в производството.

Вашият коментар