На път с кола под наем

За дълго пътуване с приятели и семейство е подходящ микробус или SUV. Не жалете пари за наем и, ако е възможно, изберете нов модел: автомобила трябва да е удобен, надежден, с максимална конфигурация.

Когато имате нужда от солидна изпълнителна кола за сватбено тържество или среща на бизнес партньори на летището, по-добре е да дадете предпочитание на седаните.

Товарен микробус е подходящ за превоз на обемни товари, мебели и багаж на всички пътници. Основният критерий за избор е капацитетът.

Какво да търсите при наемане на автомобил ?

Има няколко критерия, които трябва да имате предвид при избора на кола под наем.

Проверка на състоянието на автомобила, който взимате под наем.

Преди да вземете колата, внимателно я огледайте.

-Външен вид. Тялото не трябва да има видими повреди, драскотини, вдлъбнатини, дълбоки драскотини. Уверете се, че няма следи от износване по дисковете. Това е важно, тъй като в момента на прехвърляне на автомобила подписвате приемо-предавателния акт и посочвате всички недостатъци в него. Ако нещо е пропуснато, вие ще носите отговорност за тези щети в бъдеще.

-Технически аспекти. Разход на масло и гориво, състояние на кормилната и спирачната системи, двигателя – трябва да попитате мениджъра за това. Ако наемате кола за дълго пътуване, по-добре е да направите диагностика на техническото състояние в най-близкия сервиз. При проверката открихте ли теч или мигащи индикатори за самодиагностика на таблото? По-добре е да откажете да наемете такава кола.

-Състояние на гумата. Джантите на колата трябва да са „обути“ според сезона и добре напомпани. Степента на износване на протектора е по-малко от половината от първоначалното състояние. Не се препоръчва да наемате кола с „плешиви“ колела: шофирането в такова превозно средство не е безопасно.

-Салон. Обърнете внимание, че седалките не са сериозно повредени. Проверете работното състояние на регулирането на височината, позицията на кормилото и седалката на водача. Когато автомобилът е преминал теста по всички горепосочени критерии, е важно да се проведе кратко тест драйв. Само по този начин можете най-накрая да сте сигурни в неговата изправност.