Показания и противопоказания за поставяне на фасети

Показания и противопоказания за поставяне на фасети. Композитните фасети се поставят предимно върху резци, кучешки зъби, премолари в следните ситуации:

  • след лечение на кариес, при което значителна част от дентина трябва да бъде отстранена;
  • при почерняване на емайла, маскиране на други проблеми;
  • диастема (пролука между резците).

Показания и противопоказания за поставяне на фасети

Фотополимерни наслагвания не се поставят, ако е необходимо да се скрият няколко зъбни единици подред, тъй като пълнежът бързо ще се счупи. Освен това, преди да продължите с процедурата, трябва:

Да излекувате всички кариеси и възпалителни процеси.

Направете хигиенично почистване, за да премахнете плаката и зъбния камък.

Предимства и недостатъци на композитните фасети

Важен плюс на продукта е, че не изисква предварителна подготовка, ако е избран методът на директно фиксиране. Процедурата продължава не повече от поставянето на пломба, не е необходимо да ходите отново на лекар.

Основният недостатък на фотополимера е краткият експлоатационен живот. С течение на времето губи своята белота, пожълтява, потъмнява. И може да се повреди много лесно, ако случайно отхапете твърда храна. Друг недостатък е, че поради липсата на нормално дъвкателно натоварване, костната тъкан атрофира, което ще усложни инсталирането на импланта в бъдеще.

Керамични фасети

Говорейки за това какви видове фасети за зъби в стоматологията съществуват, не може да не споменем керамиката. От нея се изработват издръжливи модели, които се отличават с прозрачност, белота и стабилен цвят. Продуктите се произвеждат в зъботехническа лаборатория.

Керамични (порцеланови) фасети от фелдшпат

Наслагванията са неразличими от естествените, тъй като идеално копират тона на емайла, неговата полупрозрачност. Моделите са много тънки (0,6-11 мм), удобни за носене. Правят се по два начина:

метод за послойно нанасяне на порцелан;

пресоването е по-издръжлив вариант.

IPS Emax стъклокерамични наслагвания

За клиентите, които се интересуват от какво са направени зъбните фасети, разработчиците на Ivoclar Vivadent отговарят: литиев дисиликатен материал. Плочите се изработват по два начина:

Emax PRESS – използвайте метода на пресоване, който ви позволява да получите издръжлив продукт с дебелина 0,4 мм.

E.max CAD – изработени под формата на блокове за фрезоване на специална машина с помощта на софтуерно управление CEREC (CAD/CAM технология). Тази опция на фасети е по-малко издръжлива, дебелината на облицовката е 0,6 мм.