Предимства на дистанционно отчитащите водомери

Предимства на дистанционно отчитащите водомери са очевидни. На първо място, инсталирането на водомери, оборудвани с необходимото устройство, чрез което се извършва дистанционно предаване на данни, дава възможност за пълна автоматизация на този процес. Опростяването на процеса на предаване на показанията на водомерите дава възможност да се избегнат различни проблеми, които могат да възникнат при ръчно въвеждане на данни.

Цената на дистанционно отчитащите водомери е по-висока в сравнение с цената на по-прости модификации. Това е единственият недостатък на устройствата, които предават показанията автоматично.

Електронните водомери могат сами да предават показанията за консумирана вода до централната точка на управляващата компания. Тези показания се въвеждат в базата данни и се правят изчисления с доставчика на услуги.

Самият процес на дистанционно отчитащите става напълно автоматичен. Освен това се намалява вероятността от изкривяване или ненавременно предаване на показанията на водомерите за битови нужди.

В резултат на това управляващите компании са освободени от необходимостта да поддържат персонал от служители, които правят обиколки на къщи от врата до врата, за да проверят показанията. Също така не е необходимо да се правят постоянни преизчисления за консумирана вода.

Предаването на данни от измервателния уред се осъществява чрез интернет и безжична връзка.

Принцип на действие

Нов подход към предаването на данни променя дизайна на водомерите. Сега това не е един водомер, а набор от оборудване от няколко устройства:

Водомери.

Използват се апарати с различен дизайн, както с импулс, така и с електронен принцип на четене на данни. Информацията може да се предава както на външен дисплей, така и на контролер. Основното предимство е дистанционното четене на данни. Предаването на показанията може да бъде чрез проводник или безжична технология.Допълнителен бонус е инсталирането на температурен сензор. Това е особено вярно в нашата реалност, когато потребителят плаща за предполагаемо топла вода.

Контролер.

С негова помощ се отчитат показания от водомери и се изпращат през мрежата до комуналната служба и се съхраняват в личния ви акаунт на портала за жилищно-комунални услуги. Много е удобно. Възможно е да се провери консумацията на вода за всеки период от време. Информацията може да се показва на компютър или на екран на смартфон.

Самият контролер е многоканално устройство. Той може да чете показания от няколко сензора едновременно и да ги предава в интернет чрез WI-FI:

Контролерът има слот за SIM карта. След определен период от време измервателният уред може по този начин да предава данни на оператора на управляващата компания, който контролира консумацията на вода в апартамента.

Ясно е, че ако в апартамента има няколко отделни щранга, всеки трябва да бъде оборудван с такава система.

Електроклапан.

Допълнително устройство във водоснабдителната система. Под контрола на контролера той регулира водоснабдяването. Има няколко опции за приложение. Например, ако налягането на водата не намалее в рамките на един час, централният щранг се затваря автоматично. Ако е свързан със сензор за наводнение, той също ще прекъсне водата към апартамента в автоматичен режим. За да се предотврати вкисването на клапана, е възможно периодично да се отваря / затваря, да речем, веднъж месечно.

лапан се вписва идеално в концепцията за интелигентен дом. Когато клапанът се задейства, контролерът ще прекъсне водата и ще изпрати съобщение до смартфона.

Дистанционен дисплей.

Допълнителна опция. Увеличава се удобството за отчитане на показанията на водомерите. Това е много удобно, ако измервателните уреди са затворени с декоративна преграда или са в кладенец. Ако има дисплей, вратата на шкафа не трябва да се отваря, но може да се вземат показания от екрана.