Приемът на асай: Ползи за здравето

Aсай: Суперхрана или мит?

Много плодове и зеленчуци предлагат набор от ползи за здравето и плодовете асай не са изключение.

Когнитивна функция при приемът на асай

Мозъчните заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, нямат лечение. Но изследванията показват, че диети, богати на антиоксиданти и противовъзпалителни полифенолни съединения, могат да намалят риска от тези заболявания.

По-конкретно, антиоксидантът антоцианин, който е в изобилие в плодовете асай, може да намали оксидативния стрес и възпалението, като насърчава здравето на мозъка.

Също така е доказано, че антоцианините засилват и подобряват паметта. Смята се, че действат чрез инхибиране на невровъзпалението, активиране на синаптичната сигнализация и подобряване на притока на кръв към мозъка.

Здраве на сърцето

Консумацията на антоцианин е тясно свързана със защитата от оксидативен стрес. Едно проучване установи, че редовната консумация на антоцианини може да намали риска от инфаркт с 32 процента при млади жени и жени на средна възраст.

Фибрите и полезните за сърцето мазнини в асай също поддържат здравето на сърцето. Полезните за сърцето мазнини повишават HDL („добрия“) холестерол и намаляват LDL („лошия“) холестерол.

Няколко надлъжни проучвания съобщават за значително по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и смъртност от всякаква причина при висока консумация на фибри. Приемът на фибри също намалява LDL холестерола.

Приемът на фибри е свързан не само с по-ниска честота на сърдечно-съдови заболявания, но и с по-бавно прогресиране на заболяването при високорискови индивиди.

Националният център за допълнително и интегративно здраве (NCCIH) отбелязва, че консумацията на плодове от асай може да помогне за намаляване на холестерола и нивата на кръвната захар при хора с наднормено тегло.

Противоракови свойства

Наблюдавано е, че антоцианините участват в антиканцерогенни дейности, въпреки че точните механизми не са известни. Лабораторни изследвания, използващи различни ракови клетки, показват, че антоцианините:

  • действат като антиоксиданти
  • активират детоксикиращите ензими
  • предотвратяват пролиферацията на ракови клетки
  • предизвикват смърт на ракови клетки
  • имат противовъзпалителни ефекти
  • инхибират част от началото на образуването на тумори
  • предотвратява инвазията на раковите клетки

Тези функции са наблюдавани при множество проучвания върху животни и култури.

Малко проучване на 25 пациенти с колоректален рак установи, че 7-дневен прием на 0,5-2,0 грама (g) антоцианини води до подобрения, подобни на други терапии. Необходими са обаче по-големи проучвания, за да се потвърдят тези резултати.

Влияние на асай при спортисти

Резултатите от проучване, публикувано през 2015 г., предполагат, че консумацията на сок от асай бери в продължение на 6 седмици не е подобрила представянето на спринта на седем спортисти.

Въпреки това, той е свързан с повишаване на плазмената антиоксидантна активност, серумните липидни профили се подобряват и изглежда помага при мускулни наранявания, предизвикани от упражнения.