Принцип на действие на уред за измиване на под – част 2

На практика има смисъл да закупите резервен комплект батерии за уред за измиване на под предварително. Батериите са от отворен и затворен тип. Отворените са по-евтини и по-издръжливи, но можете да работите с тях само в добре проветриви помещения и постоянно да измервате плътността на електролита и нивото му. Затворените са по-лесни за поддръжка, но по-скъпи, а експлоатационният им живот е с 30-40% по-нисък от отворените.

По вид управление на уред за измиване на под – ръчно и с място за оператора.

Ръчният уред за миене на под се задвижва или избутва напред от самия оператор, като за целта са предвидени специални дръжки на тялото. Уредите за миене на под с изправено или седнало положение на оператора се управляват с помощта на волан и педали. Ръчните уреди за миене на  под са по-компактни и удобни за използване в помещения с тесни проходи – например в складове, в къщи.

Уреди за миене на под по вид четки, ролка (цилиндрична) и диск

Ролковите четки на уредите за миене на под се използват за текстурирани и грапави повърхности. Като структурирани плочки или плочки с ясно изразени фуги. При въртене ролката събира малки отпадъци и ги поставя в контейнера. При гладки повърхности цилиндричните четки са неефективни, по-добре е да използвате дискови четки. Чрез регулиране на степента на натиск на почистващия диск към пода можете да мокро почистите гладък под с максимален ефект. Ако подът изисква полиране, използвайте меки тампони или четки с естествен косъм.

Качеството на работа на уреда за миене на под върху определена повърхност ще зависи не само от вида, но и от качеството на косъмчетата на четките, които рано или късно се износват. Средно четките трябва да се сменят след 300 часа работа, когато дължината на косъмчетата стане по-малка от 6 мм.