Първата прахосмукачка

Първата прахосмукачка е била възприета от благодарната аудитория буквално като избавление от най-мръсната и неблагодарна домашна работа.

 

Първата прахосмукачка – исторически преглед

Според една от първите версии първата прахосмукачка се е появила в средата на 19 век в Чикаго.

Нейният изобретател, Даниел Хес, е патентовал своето откритие, което към този момент е представлявало съвършено просто механично устройство, ръчно управляемо. Устройството е било снабдено с две четки, въртящи се около собствената си ос и две торби,  създаващи въздушен поток. Събраната прах се утаявала в камера с вода. По този начин, първата прахосмукачка в света представлявала аналог на съвременните миещи модели.

Работата с това трудно обръщащо се устройство отнемала голямо количество енергия на човека, който чисти, поради факта, че той трябвало да влачи със себе си прикачения агрегат, и в същото време да върти без да спира дръжката на помпата, без която приспособлението нямало да може да изпълнява основните си функции. Заради това неудобството, това приспособление не успяло  да се разпространи масово. И в допълнение към това, големият пожар в Чикаго унищожил всички екземпляри, които били подготвени за продажба.

Според официалната версия, първият патент на прахосмукачка е получен от британския инженер – изобретател Хюбърт Сесил Бут. Именно негова е идеята за събирането на прах със специална машина, работния модел на която за първи път е представен през 1901 година.

Първата прахосмукачка – вид

Първата прахосмукачка била доста тромава на вид, можем само да изпитаме възхищение от невероятната еволюция на това устройство в следващите няколко десетки години.

Безсмислено е да се спори кой е открил първата прахосмукачка. По-важно е, че се е появило това гениално чудо на техниката, способно на чудеса във вечната борба на човека с мръсотията.

Първата прахосмукачка работела с бензин и се придвижвала с помощта на кон и каруца, както и странно да звучи това. Този механизъм не е могъл да се побере в нито едно жилище, освен в кралските покои, затова килимите се изнасяли от домовете до мястото, където е бил „паркиран“ уникалното устройство.

През 1905 година прахосмукачката най-накрая е намерила своето място в жилищните домове. Това се случило, благодарение на предприемчивите американци, които създали първообраза на съвременните устройства за чистене.

Идеята за електрическа версия на апарата принадлежи на скромния чистач Мирей Спенглър, който работел във фабриката на Уилям Хувър.

Хувър успял да види блестящите перспективи на този механизъм и изкупил от Спенглър патента за производство, започнал активно да работи върху усъвършенстването на прахосмукачката, която добила прилежен и познат на нас външен вид.

История на прахосмукачките

1860 г. – Даниел Хес е изобретил механичната прахосмукачка.

1869 г. – Ив Макафи получава патент за прахосмукачка с вентилатор и първи започва серийно производство на прахосмукачки.

1901 г. – Сесил Бут изобретява прахосмукачка с бензинов двигател.

1905 г. – Уолтър Грифин разработва заменяеми дюзи към прахосмукачката.

1907 г. – Мирей Спенглер създава прахосмукачка с електропровод.

1908 г. – Уилям Хъвер започва серийно производство на прахосмукачки.

1912 г. – Аксел Венер – Грен от Швеция произвежда първта прахосмукачка с вентилатор Lux 1 (по-късно Electrolux).

1920 г. Фирма Air- Way Sanitizor (САЩ) пуска на пазара еднократки торбички за събиране на прахта.

През 1969 г. се появяват първите модели самостоятелно движещи се прахосмукачки.

През 1981 г. е създадена първата прахосмукачка с микропроцесор.

През 1983 г. след 15 гошен труд, англичанинът Джеймс Дайсън пуска на пазара прахосмукачка циклонен тип.

1997 г. – Фирма Electrolux демонстрира прототип на прахосмукачка –робот Trilobite.

2002 г. – Фирма iRobot представя прахосмукачката –робот Roomba, след което фирма Elexrolux започва серийно производство на  прахосмукачка – робот Trilobite.

2004 г. – Elexrolux пуска робот второ поколение Trilobite 2.0.

2005 г. – BSHG представя прахосмукачка – робот второ поколение Sensor Cruiser.

Вашият коментар