Светлината при видеозаснемането

Маркетингови видеоклипове: Осветление

Малко неща ще съсипят маркетингово видео при видеозаснемане по-бързо от кадър, който е или твърде светъл, или твърде тъмен. Да, можете да коригирате яркостта и контраста на изображението в постпродукцията до известна степен (повече за това по-късно), но е по-добре да направите кадъра правилен в деня на снимането, отколкото да разчитате на „коригирането му в публикацията“ по-късно.

Избягвайте конфликтите между естествената и изкуствената светлина на видеозаснемане

Когато става въпрос за осветление във видео, различните видове светлина имат различни температури.

Отново, това е сложна тема и може лесно да оправдае отделна публикация, но за нашите цели всичко, което трябва да знаете е, че смесването на два източника на светлина с различни цветови температури ще доведе до неравномерно осветена снимка. Да приемем, че снимате видео за обяснение, включващо член на вашия екип. Избрали сте вътрешна стая с добра акустика и сте готови да започнете да снимате. Стаята е осветена предимно от флуоресцентни лампи, но има проблем – голям прозорец, който пропуска много естествена дневна светлина.

Ако поставите обекта си твърде близо до прозореца, може да попаднете на потенциален контраст в източниците на светлина – флуоресцентната горна светлина с температура около 4500° K и дневната светлина, която има температура около 5600° K. Това един вид конфликт може да бъде трудно да се компенсира и това е главоболие, от което наистина нямате нужда.

Където и да снимате, уверете се, че основният ви източник на светлина е равномерен и постоянен. Ако снимате на закрито, избягвайте стаи с прозорци. Ако това не е възможно, позиционирайте обекта достатъчно далеч от прозорците, за да избегнете намесата на дневната светлина в снимката.

Задайте ръчно баланса на бялото на вашия фотоапарат

След като знаем, че различните източници на светлина имат различни температури, трябва да отчетем тези температурни диапазони, като ръчно зададем баланса на бялото на фотоапарата – процес, който основно казва на фотоапарата как изглежда „истинското бяло“ в среда, за да се избегне преливане на цветовете. Много фотоапарати имат функция за автоматичен баланс на бялото, но силно препоръчвам да се научите как да я настройвате ръчно. Това избягва да разчитате на вашия фотоапарат за постигане на снимка с правилен баланс на цветовете. Можете да научите как да направите това, като се обърнете към ръководството с инструкции на вашия фотоапарат.

Дори ако цветното отливане е ефектът, който се опитвате да постигнете, заснемете кадъра, като използвате правилния баланс на бялото и коригирайте цвета в постпродукцията – не разчитайте на мързелива камера, за да постигнете определен ефект.

 Избягвайте да „осветлявате“ обекта си

Освен ако не снимате мюзикъл на Бродуей, вероятно трябва да избягвате да поставяте обекта си в ярки басейни с пряка светлина. Интензивните основни източници на светлина могат да влошат яркостта. И контраста на вашия кадър и да причинят неприятни отражения върху вашия обект. Има много различни техники за осветление, всяка от които може да се използва за постигане на определен ефект.

Aко имате късмета да разполагате с професионална осветителна система за видеозаснемане, не я насочвайте просто към обекта си. Уверете се, че снимката ви е осветена равномерно и използвайте рефлектор и/или дифузер, за да сведете до минимум силното прожекторно осветление или сенките.