Септични ями – устройство и видове

Как да изберем правилната септична яма

Септични ями – лесни за инсталиране и лесни за поддръжка, удобни са за използване както през лятото, така и през зимата. Използването им е икономически изгодно и избягва скъпите монтажни работи. Нека да видим какви характеристики има такъв продукт и как да изберем правилното оборудване за крайградски жилища.

Какво е септична яма за обект

Септичната яма е основният елемент на автономните системи, използвани за подобряване на частни вили или селски къщи, когато е невъзможно да се свърже канализацията към обща магистрала. Това е пречиствателна станция, състояща се от една или повече камери, където отпадните води влизат за по-нататъшна преработка. Използването на устройството ви позволява да повишите нивото на комфорт на живот, както и да намалите риска от нежелани ситуации, като поява на неприятна миризма, проникване на вредни вещества в почвата и др.

Като се вземат предвид исканията и желанията на съвременните собственици на селски къщи, производителите предлагат богат избор от септични ями за канализация, които се различават по материалите на производство, методите на почистване, степента на производителност и други параметри. В зависимост от вида на конструкцията и нейните характеристики ще се определи ефективността на почистването на човешките отпадъци, които влизат в резервоара за съхранение.

Устройството на подземния резервоар:

Дизайнът може да включва следните елементи:

  • Зона А е приемен кладенец. Не се намира във всички модели, понякога отпадъчните води веднага влизат в резервоара.
  • Зона Б – първата камера (уловител). Това е мястото, където отпадните води влизат директно от канализацията или от приемния кладенец. В резервоара отпадните води се филтрират или разлагат (в зависимост от вида на използваната конструкция).
  • Зона С – филтрационен кладенец. Тази камера е проектирана по такъв начин, че водата, която влиза вътре, се филтрира и след това се абсорбира в земята.

Септична яма може да има една, две или три камери. В зависимост от това процесът на пречистване на отпадъчните води се различава.

Първата зона на септичната яма е директно свързана към канализационната линия от едната страна, а от другата – към втората секция. След това зона B се свързва със зона C. В зона A може да се извършва само първично грубо пречистване на отпадни води. Обикновено суспендираните частици се отстраняват от тях, пясъкът и други малки и големи елементи се утаяват на дъното на камерата. В зона Б се извършва аеробно или анаеробно пречистване на отпадъчните води. Настъпва разлагане на химични и органични съединения. Третата част се използва за избистряне на битови отпадъчни води, което ви позволява да постигнете максимално ниво на пречистване.

Ако септичната яма включва последваща обработка на почвата на отпадъчни води, тогава тя се извършва след преминаването на водата през всички камери на септичната яма.