Софийска минерална вода – Лечебни извори

Тур София (и България като цяло) трябва да е известна с минералните си води по света. Вместо това те са сред най-добре пазените му тайни.

София е уникална с това, че има 42 минерални извора с 8 различни хидротермални зони с температура от 30 до 90 градуса по Целзий. С дебит на водата 480 литра в секунда. Софийските минерални извори са дълбоко под земята, чисти са и не могат да бъдат замърсени.

Минералната вода и тур София

Това е столица, в която не е нужно да плащате за минерална вода, можете просто да напълните бутилката си. Това всъщност правят много местни жители. В града има много чешми за минерална вода, но най-популярната и най-известната е в сърцето на София, точно до Централната градска баня. Имайте предвид, че водата е… топла. Повечето хора са доста изненадани от този факт. Не се притеснявайте, просто трябва да имате достатъчно търпение. Хората обикновено пълнят големи бутилки, достатъчно за няколко седмици и чакат да изстине у дома.

Водата е подходяща за редовна употреба. Водите трябва да са доста здравословни и в миналото са били използвани за медицински цели в бани из целия град. Не ме питайте за подробности относно рецептите, но казват, че софийската минерална вода може да излекува всичко, но не и разбито сърце.

Що се отнася до баните, централната е превърната в музей на историята на София. Останалите, за съжаление, лежат в руини. Затова единствената ви възможност да опитате да плувате в тези минерални води е покрайнините на града.

Град София е създаден в близост до някои тракийски минерални извори. Днес тези минерални извори се намират до Централна баня, Баня Баши джамия и търговски център ЦУМ. Нова конструкция позволява на водата да тече и хората могат да пият или вземат минерална вода вкъщи абсолютно безплатно.

Най-близкият горещ минерален извор до София, България

Ако направите екскурзия до София, силно препоръчвам да разгледате естествените горещи извори на термите Костенец. Разполага с красиви разкошни бани, очарователен открит басейн и релаксиращ закрит плувен басейн. Това е едно от най-добрите неща за правене в София, България за уелнес пътуване и също така е достъпно. Този спа център се намира в кв. Костенец, един от многото български градове, предлагащи минерални извори. Това е отличен избор, ако искате да се отпуснете след дни на разглеждане на прекрасния град София.

Посетихме Термите Костенец през последния ни пълен ден в града за най-доброто уелнес и здравословно релаксиращо изживяване. Заслужаваше си, тъй като успяхме да отпуснем дълбоко физическото и психическото си благополучие в успокояващите минерални води.

Освен горещите извори, има хидромасажи, добре поддържани съблекални и обща трапезария. Самият спа център е тихо разположен близо до ръба на планината, за автентично бягство от пустинята.