Строителни практики и техните ползи

Какви са видовете съвременни строителни практики?

Повечето домове в Обединеното кралство днес са построени с помощта на традиционен подход за строителство „тухли и блокове“. Въпреки това алтернативните методи, които се отклоняват от този подход, стават все по-често срещани, особено при изграждането на социални жилища. MMC е сборен термин за описание на тези алтернативни строителни практики. Фабричното производство извън обекта на съставните части на имотите е обща характеристика на MMC. Това включва готови стени, подове, покриви и цели помещения, които могат да бъдат транспортирани до крайната им дестинация за монтаж, често за няколко часа.

3D обемна конструкция

Известна също като модулна конструкция, 3D обемната конструкция се състои от единици, произведени в контролирана среда (като фабрика или склад), преди да бъдат транспортирани до обекта. Това може да варира от основата, която се прави, или може да включва вътрешни стени и облицовки, инсталирани готови за сглобяване. Производството в контролирана среда със същите материали позволява бързина и последователност, както и качество и прецизност.

Плоски плочи

Конструкцията на плоски плочи включва поставяне на плоски плочи от бетон, които се поставят и подсилват с бетонни колони, като по този начин се премахва необходимостта от греди. Ключово предимство на този метод е, че предлага гъвкавост в оформлението, като например липса на ограничения във височината между етажите, и намалява времето, необходимо за строителство.

Дървени рамки

Конструкцията с дървени рамки използва набор от структурни рамки, които са били направени извън обекта във фабрика, като външни и вътрешни стени, подове и покриви, за да помогнат за формирането на комбинирана конструкция, която може да бъде облицована с друг материал, като например тухла на място.

Конструкцията с дървени рамки е устойчив метод на строителство, използващ възобновяеми материали и също така предлага на дизайнерите голяма гъвкавост както за оформлението, така и за външния вид на имота.

Готови панели

Сглобяемите панели са мястото, където подовите и стенните елементи се изработват извън обекта и се транспортират, за да бъдат издигнати на място, за да образуват солидна конструкция, която може да бъде идеална за неща като нови сгради, където се правят повтарящи се проекти.

Подобно на други предварително подготвени методи, това предлага бързина, точност и качество. Като фабрично произведените компоненти следват строг процес, преди да бъдат лесни за издигане на място. Панелите могат да включват също прозорци, врати и мебели, осигурявайки на дизайнера гъвкавост в производството.

Бетонни стени и подове

Бетонът е много важен материал за строителството, със своята здравина, твърдост, огнеустойчивост и дълготрайност. Има всички ключови аспекти за направата на солидна конструкция. Бетонните подове обикновено са плоска бетонна плоча, която е или излята на място, или предварително направена и транспортирана до обекта. Смесен с арматура, известна още като армировъчна стомана, тя е в състояние да носи тежки товари и да увеличи общата здравина, идеална за приземни етажи.

Други строителни практики
  • Сглобяеми основи

Сглобяемите основи, известни също като сглобяем бетон, се подготвят и произвеждат извън обекта във фабрика с помощта на форми за многократна употреба. Те могат да бъдат прикрепени към други панели, за да се създаде структура.

Най-често използван за стени, този метод може да се използва и за греди, подове и стълби. Сглобяемите основи са много ефективен, икономичен и практичен метод за строителство и са особено полезни при лоши метеорологични условия.

  • Технология с две стени

Технологията с две стени е метод, който съчетава както предварително направен бетон, така и бетон на място, което помага както за скоростта, така и за здравината на конструкцията. Технологията с двойна стена възниква, когато две стени, които са предварително направени, се съединят и подсилят, преди празнините да бъдат запълнени с бетон. Използва се и за свързване на бетонни стени и бетонни подове заедно, този метод също е бърз и икономичен.

  • Тънка фугова зидария

Тънката зидария позволява по-тънка дълбочина на хоросана (3 mm или по-малко в сравнение с 10 mm). Това води до по-бързо полагане и подобрена производителност.

Разтворът се втвърдява бързо, като обикновено постига пълна якост в рамките на два часа. Това позволява полагането на повече конструкции за един ден.