Суха котешка храна или мокра диета

Oсновни разлики между мокра и суха котешка храна

Често задаван въпрос на ветеринарите е дали котките трябва да ядат консервирана или суха котешка храна.

Добрата новина е, че повечето търговски котешки храни осигуряват отличен източник на хранене, независимо дали става дума за суха или мокра котешка храна. Но намирането на най-добрата храна за вашата котка ще зависи от няколко фактора, включително:

  • Теглото на вашата котка
  • Здравето на вашата котка и всички налични здравословни проблеми
  • Вашият бюджет

Дали да храните суха, консервирана или смес от двете е решение, което вие и вашият ветеринарен лекар можете да вземете заедно, за да осигурите най-доброто здраве на вашата котка. Ето малко представа за мократа срещу сухата котешка храна.

Ето няколко големи разлики между мократа котешка храна и сухата котешка храна тук.

Нива на влажност

Основната разлика между сухата и консервираната котешка храна е количеството вода, което храната съдържа.

Добрата суха котешка храна съдържа приблизително 10% вода, а останалите 90% се състоят от сухо вещество като въглехидрати, мазнини и витамини. Консервираната храна съдържа много повече вода – приблизително 70% – в сравнение със сухото вещество.

Това може да е важно да вземете предвид, когато избирате с какво да храните, ако вашата котка има определени здравословни проблеми, които може да са от полза от повече прием на вода.

Производствен процес

Като се има предвид по-високото съдържание на влага в консервираните храни, тези храни обикновено се приготвят с пресни или замразени меса в комбинация с протеинов източник, който идва от зърнени храни. Месата се смесват с вода, мазнини и витамини и се поставят в консервна кутия, където процесът на нагряване гарантира унищожаването на пренасяните с храната патогени.

Сухата храна се прави чрез комбиниране и след това готвене на месо, витамини, минерали и мазнини при висока температура и налягане, което прави нишестетата по-смилаеми. След това върху храната може да се напръска мазнина, за да се гарантира, че е вкусна.

Хранителни вещества

Сухата котешка храна обикновено съдържа повече въглехидрати от консервираната храна. Протеините и мазнините в консервираните и сухите продукти могат да варират в зависимост от вида на диетата. Някои формулировки на суха котешка храна могат също да съдържат пробиотици.

Как да изберем за суха или мокра котешка храна

Въпреки че някои хора решават да се придържат към храненето на котката си изключително със суха или консервирана храна, много ветеринари всъщност препоръчват предлагането на смес от двата вида храни. „В зависимост от вашите нужди“, казва д-р Дженифър Коутс, „можете да храните котката си предимно със суха храна само с едно или две хранения консервирана храна на седмица.“ Друг вариант е да храните котката си с консервирана храна всеки ден с няколко сухи гранули, поръсени отгоре. Важно е обаче да обърнете внимание на добавените калории. Когато храните вашия домашен любимец със смес от консервирана и суха храна, за да избегнете проблеми с теглото.

В крайна сметка най-важното е да обсъдите с вашия ветеринарен лекар възможностите. Вашата котка се нуждае от добре балансирана диета, която е от полза за нейния начин на живот и здравословно състояние. Това може да означава суха котешка храна, консервирана храна или дори комбинация от двете.