Черна Гора

Тази държава се намира в Североизточната част на Европа. Официално се нарича Република Черна Гора. Тя граничи с Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Албания. Има си и море – Адриатично.

Черна Гора (Montenegro)

Столица е град Подгорица. Официалната валута е Евро.

Черна гора разполага с над 40 езера от карстови до ледникови, както и с много планини, реки, гори и каньони. Изключително много красота, опияняваща, спиращи дъха гледки, впечатляваща.

Градовете в Черна гора

Будва – намира се на брега на страната и е център на местния морски туризъм. Това е най-древният град, разположен на Адриатика. Той е известен със Стария град, Ривиерата си с безброй красиви плажове.

Котор е още един крайбрежен град в Черна Гора. Впечатляваща архитектура, паметници – историческо наследство от Юнеско. Красиви планини, море, уникални природни гледки.

Централни градове са Некшич, Даниловград. Планински селища в страната: Колашин, Мойковац, Плав, Биело поле, Беране, Плевля, Жабляк и др.

Плав е прекрасен представител на тази група. Той е заобиколен от диви, разнообразни планини и планински форми, прекрасни езера, културно наследство

Дурмитор – отново красиви пейзажи, тук е и вторият по големина каньон в света – този на река Тара.

Резерватът Биоградска Гора е изпълнен с природни богатства: 6 ледникови езера, девствени гори, 26 различни растителни хабитати, с над 220 обитатели, повече от 160 животински вида и около 350 насекоми. Неземно кътче!

Официалният език в Montenegro е черногорски. Албанският е често срещан. В Подгорица и крайбрежните райони мнозина владеят английски и италиански, но езиците не са разпространени на север. Често по-възрастните говорят немски.

Ако искате да избегнете туристическите тълпи, пролетта и есента са най-доброто време да посетите страната. Лятото е чудесно както в планините, така и по крайбрежието, но по това време резервациите са задължителни и цените са значително по-високи.

Ако искате да се отдадете на естествената красота на планетата, то тогава Черна Гора е едно наистина добро място за вашата почивка, разходка  и пътешетвие. Не забравяйте фотоапарата си!

Информацията е предоставена от Balkan Bulgaria Guides: Private Tour in Montenegro

 

 

Вашият коментар