3 лесни съвета, за да предпазите канализацията си от запушване

Ето как можете да предотвратите задръстванията във вашите канали

Запушените канали могат да доведат до редица водопроводни проблеми и със сигурност е по-лесно (и по-евтино) да се съсредоточите върху превенцията, а не върху поддръжката. В крайна сметка водопроводчиците не са евтини.

Така че, ако искате да поддържате канализацията на дома си свободна и чиста, ето три бързи и лесни съвета, които трябва да знаете.

1. Почиствайте канализацията си редовно

Защото превенцията е първата стъпка за изчистване на канализацията; логично е редовното почистване да помогне в голяма степен за предотвратяване на запушванията. Във вашата кухня се съсредоточете върху изхвърлянето на боклука: напълнете тава за лед наполовина с оцет и след това вода. Замразете тавата и след това хвърлете няколко кубчета лед в контейнера за смилане. Можете дори да добавите сол за по-дълбоко почистване, което изстъргва мазнините и други замърсявания.

Вашите канали за баня също ще се възползват от почистването. Можете да използвате огъната тел или четка за улавяне на косми, за да почистите тези тръби и да предотвратите запушвания, но готварската сол и оцетът са също толкова ефективни в тези тръби. Изсипете една супена лъжица (може и повече, ако е необходимо) сол в канала и след това изсипете ¼ чаша обикновен бял оцет в канала. Оставете да престои поне един час, след което пуснете много гореща вода в канала, за да изчистите всичко.

2. Някои неща никога не трябва да се изхвърлят в канала

Някои предмети означават сигурно бедствие за водопроводната инсталация на вашия дом: утайка от кафе, мазнина и коса са три от най-големите нарушители. Никога не изхвърляйте тези неща в канализацията. Изсипете грес (мазнина от бекон, масло, масло и т.н.) в контейнер за бъдеща повторна употреба или изхвърляне на боклука. Изхвърлете утайката от кафе в боклука или я използвайте в компоста си. И накрая, използвайте паравани или дренажни врати, за да предпазите космите от вашите канали.

Ако мазнината попадне в канализацията, има решение: сложете голяма тенджера с вода да заври. Докато водата кипи, добавете поне една супена лъжица течен препарат за съдове в канала и след това бавно излейте врялата вода в канала. И не забравяйте, че тези неща също не трябва да отиват в кофата ви за боклук.

3. Горещата вода е страхотна превенция срещу запушване

Този съвет е може би най-лесният за изпълнение – просто пуснете гореща вода в канализацията, след като използвате кухненската мивка. Това ще помогне за изчистването на всички остатъци от храна и ще направи бъдещите почиствания по-бързи и лесни.

Въпреки това, ако изхвърлянето на боклука е основната ви грижа, всъщност ще искате да използвате студена вода. Това е така, защото студената вода ще запази всякакви мазнини и масла в твърдо състояние, което означава, че те могат да бъдат изхвърлени, когато включите изхвърлянето на боклука. Можете да използвате топла вода, след като сте пуснали изхвърлянето.