L-глутатион – антиоксидант с есенциално значение

Защо е важен за тялото глутатионът?

Можете да закупите добавки с L-глутатион в нашия онлайн магазин на лоялни цени. Стоките се изпращат в деня на поръчката и се доставят бързо в цялата страна.

L-глутатион и неговата роля в организма

Той е един от най-важните антиоксиданти, открити в клетките на всеки жив организъм. Намалява оксидативния стрес и премахва токсините от тялото, като по този начин запазва младостта и предпазва от много заболявания, свързани с възрастта. В тази статия ще говорим за неговите полезни свойства и начини на приемане. Статията има единствено консултативен характер.

На нашия уебсайт Вие можете да намерите хранителни добавки, съдържащи L-глутатион, които ще ви зарадват с високо качество и достъпна цена.

Как работи глутатионът в организма?

Глутатионът се синтезира от три аминокиселини чрез последователно добавяне на L-цистеин, L-глутаминова киселина и глицин. Сулфхидрилната група на цистеина участва в реакции на химична редукция. Тези реакции осигуряват отстраняването на пероксиди и свободни радикали от тялото, които се образуват по време на процеса на окисляване, както и тежки метали и други чужди химикали.

Втората най-важна функция на глутатиона е регулирането на процесите на конюгация – пренос на генетичен материал между клетките. В клетъчното ядро ​​този трипептид е ключов регулатор на клетъчното делене, а в митохондриите той контролира процесите на апоптоза, естествена клетъчна смърт.

Как са свързани глутатионът и дълголетието?

Някои проучвания показват, че плазмените нива на L-глутатион намаляват с възрастта. Това влошаване на хомеостазата може да бъде включено, заедно с други физиологични явления, в процеса на стареене и появата на свързани с възрастта заболявания.

„Стареенето е свързано с намаляване на способността за производство на глутатион“, каза д-р Раджагопал В. Секар, асистент по ендокринология в Baylor College of Medicine. В своите изследвания той установява, че тялото на възрастните хора не синтезира този антиоксидант така добре, както на младите. За това им липсват цистеин и глицин.