Забележителности в Разлог

Повече за Забележителности в Разлог

Слънчев календар

Слънчевият календар е една от най-големите атракции в Разлог, затова Ви съветваме да го посетите (особено ако сте с деца). Календарът се състои от 12 мраморни плочи с дърворезба на животни. Плочите са подредени в кръг и образуват древен слънчев календар.

Такъв календар всъщност е бил открит на територията на община Разлог през 70-те години на XX век и според историците е служил на нашите предци за навигация в пространството и времето от векове.

Слънчевият календар, който днес е в градския парк, е пълно копие на древния календар и с помощта на него можете да разберете как се изчисляват тези години и какво означават годините Ви на раждане.

Панорамна пътека „Стъпки“

„Стъпките“ е най-новата атракция в Разлог, но тя вече се е превърнала в една от най-посещаваните атракции в града. Проходът е построен по европейския проект и води до върха на хълма Голак. И там, на върха на хълма, е основната атракция на пешеходната пътека – дванадесетметровата кула „Стъпки“.

Пътеката се нарича „Стъпки“ в името на един от най-красивите и интересни природни явления на Пирин планина – „Стъпки“, които можете да видите, ако се изкачите до върха на кулата.

Забележителности в Разлог – „Рисувана (писмена) църква“

„Рисувана църква“ е една от атракциите близо до Разлог, която всяка година привлича все повече туристи.

Храмът е издигнат преди няколко години, когато, докато изследваха района в търсене на идеално място за изграждане на информационен център, работниците откриха останките на манастирски комплекс.

Така в света се появиха останките на два храма – раннохристиянската базилика от VІ-VІ в. И средновековната църква от 12-13 век.

В непосредствена близост до „Рисуваната (разписаната) църква” има останките на други две църкви – „Била Церква” и „Свети Никола”, а около тях можете да намерите много основи на сгради, керамика, монети и други артефакти, които, както предполагат на археолозите, че в квартал Круше, където са разположени църквите, е имало голямо средновековно селище.

„Рисуваната църква” се намира на 7 км от Разлог на югозапад.

Разположен в местността Реденка, с изглед към величествените планини Рила и Пирин, Хотел „Реденка“ отстои само на 2 км от гр. Разлог

Вашият коментар