Три любими традиционни ястия от Родопите

Родопски ястия и специалитети – Всеки, който е посетил Родопите се е убедил, че те са магическа планина. Имат хилядолетна история, а траките, Орфей са оставили своята магия тук. Тя крие много богатства в себе си, но не ги дава на всеки. Само на който ги заслужи.

Едно от богатствата на Родопите без съмнение е тяхната кухня. Родопските ястия са едни от най-вкусните и обичани от българите. Посетете, опитайте… и никога няма да забравите този вкус. Климатът е подходящ, а хората са трудолюбиви и успяват да извлекат най-вкусните съставки, подправки за родопската кухня. А какво е една кухня без подправки? Нищо!

Кой не е чувал за смилянския боб? Даже всяка година се организира и празник на смилянския боб и се избират кралица и крал. Той се отглежда по горното течение на река Арда, в селата Смилян (откъдето и води името си), Могилица, Арда.

Освен Смилянски боб, Родопите са известни със своето чеверме. Агнетата, които се отглеждат в планината се хранят само със свежа планинска трева и месото им става много вкусно.

Родопското мляко е едно от най-вкусните кисели млека в страната, много хора вярват, че дълголетието на родопчани се дължи именно на кеслото мляко.

Марудници

Чували ли сте за Марудниците? Това са родопски палачинки и са пленителни на вкус. Не очаквайте да получите нещо тънко, което да излапате на 2-3 хапки. Марудниците са дебели, вкусни, печени са не в тиган, а на традиционния родопски сач. За разлика от традиционните палачинки, марудниците са направени с повече брашно, което и ги прави по-пухкави.

Родопски клин

Родопският клин или Родопската баница може да съдържа в себе си най-различни ястия като мляко, коприва, ориз, спанак или други. Най-разпространеният вариант обаче е с ориз. Той се прави от точени кори, яйца, сирене, ориз, сол и краве масло. Приготвя се като обикновената баница, с тази разлика, че в плънката се слага ориз. Когато похапвате родопски клин, можете да го комбинирате с кисело мляко или айран.

Пататник

Ето и едно от най-родопските ястия – пататникът. Той се приготвя от картофи, от където и идва името му (в родопите на картофите казват „патати“). Приготвянето на това ястие е лесно, но за да стане хубаво и вкусно, трябва много майсторство в печенето му. Основните съставки, които съдържа Пататникът са настъргани картофи, сол, джоджен, лук. Всичко това се омесва хубаво и се пече на слаб огън, като омлет или голяма палачинка. Най-трудно е обръщането на ястието – трябва да се направи много внимателно, за да не се разпадне или деформира.

 

Вашият коментар