Три традиционни гоздби от Родопите

 Традиционни гоздби от Родопите

Едно от богатствата на Родопи планина без съмнение е регионалната кухня. Родопските ястия са едни от най-апетитните и обичани от малки и големи. Те са приготвени с любов и мерак и носят удоволствие за сетивата.

Кой не е чувал за смилянския боб? Той е широко популярен в цялата страна. Тук ежегодно се организира празник на смилянския боб и се избират кралица и крал. Той се отглежда по горното течение на река Арда, в селата Смилян (недалеч от Смолян), Могилица и Арда.

Освен Смилянски боб, Родопите са известни със своето ангешко чеверме.

Родопското мляко е едно от най-вкусните кисели млека в на Балканите. Местните даже вярват, че дълголетието на родопчани се дължи именно на чистотата и съставките на млякото тук.

3 типични ястия за Родопите и региона

Чували ли сте за местните Марудниците? Това са родопски ястия подобни на палачинки. Разбира се, не очаквайте да получите нещо тънко, което да поемете на 2-3 хапки. Марудниците са дебели и вкусни, печени са не в тиган, а на традиционния родопски сач. Те се приготвят с повече брашно от нормалното и са много питателни.

Ето и едно от най-любимите местни ястия е пататникът. Той се приготвя от картофи, от където и идва името му . Приготвянето на пататника е лесно, но за да стане хубаво и вкусно, трябва много майсторство в печенето му. Основните съставки, които съдържа Пататникът са настъргани картофи, сол, джоджен, лук. Всичко това се омесва хубаво и се пече на слаб огън, като омлет или голяма палачинка. Най-трудно е обръщането на ястието – трябва да се направи много внимателно, за да не се разпадне или деформира.

Друго ястие е Родопският клин. Той да съдържа в себе си най-различни ястия като мляко, коприва, ориз, спанак или други. Най-разпространеният вариант обаче е с ориз. Някои го наричат още Родопска баница. Той се прави от точени кори, яйца, сирене, ориз, сол и краве масло. Приготвя се като обикновената баница, с тази разлика, че в плънката се слага ориз. Когато похапвате родопски клин, можете да го комбинирате с местно кисело мляко или айранс малко сол.

Източник: Ваканционно селище Ива

.

Вашият коментар