DPF филтър – какво представлява той

 DPF филтър – какво представлява той

Това е филтър, който помага за намаляване на вредните частици, които идват от дизеловите газове. Филтърът по същество улавя вредните неизгорели частици и когато двигателят стане достатъчно горещ, той ги изгаря. DPF се намира обикновено близо до двигателя. Както при всеки филтър, той трябва периодично да се изпразва и това се извършва автоматично, като се изгарянето на частиците е процес, наречен регенерация.

Регенерирането е пасивно или активно.

Пасивно регенериране на dpf филтър

Пасивното регенериране се извършва автоматично на автомагистрала или бързо пътно движение, когато температурата на изгорелите газове е висока. Тъй като много автомобили не получават този вид употреба, производителите на автомобили трябва да проектират „активно“ регенериране, където компютърът за управление на двигателя (ECU) поема управлението на процеса.

Активна регенерация

Когато натоварването на сажди във филтъра достигне определена граница (около 45%), ECU на превозното средство ще инициира впръскване на гориво след изгаряне, за да се увеличи температурата на изгорелите газове и да се задейства регенерирането. Ако пътуването е твърде кратко, докато регенерирането е в ход, може да не завърши и ще светне предупредителната лампа, за да покаже, че филтърът е блокиран частично.

 

Симптоми на активна регенерация

 • По време на активната регенерация може да забележите следните симптоми:
 • Охлаждащите вентилатори работят.
 • Повишена скорост на празен ход.
 • Деактивиране на автоматичното спиране / стартиране.
 • Леко увеличение на разхода на гориво.
 • Топла, сива миризма от изпускателната тръба.
 • Промяна на сигнализацията на двигателя.

 

Ако регенерирането е неуспешно поради недостатъчен цикъл на шофиране, допълнителното гориво, инжектирано в цилиндрите, няма да гори и ще се отцеди в камерата. В резултат на това качеството на маслото ще се влоши и нивото ще се повиши. Повечето двигатели, оборудвани с DPF, имат сензор за качеството на маслото / вискозитета, но е важно да проверите дали нивото на маслото не надвишава максималното ниво на измервателната пръчка/.

Ако пренебрегнете предупредителната светлина за DPF и продължите да шофирате в сравнително бавно, зареждането на сажди ще продължи да се увеличава до около 75%, когато можете да очаквате да се появят и други предупредителни светлини на таблото. От този момент шофирането със скорост само няма да е достатъчно и ще трябва да закарате колата на сервиз за „принудително“ възстановяване.

 

Принудително регенериране на  DPF филтър

Принудителното регенериране се изисква, когато не са изпълнени критериите за „активна“ регенерация или където нивата на саждите са се повишили в DPF до точка, в която нормалното регенериране не може да бъде извършено- обикновено около  и над 70% натоварване на сажди. В този момент автомобилът ще влезе в режим на „ограничена ефективност“, за да предотврати повреда. Тогава е нужно почистване на ДПФ-а.

Какво може да предотврати нормалното възстановяване?

 • Чести и кратки пътувания, при които двигателят не достига нормална работна температура.
 • Неправилен тип масло – оборудвани с DPF автомобили изискват масла с ниско съдържание на сяра.
 • Предупредителна светлина или диагностичен код за грешки, регистрирани в системата за управление на двигателя, могат да предотвратят активното или катализиращо регенериране.
 • Ниското ниво на гориво ще предотврати възникването на активна регенерация. Като общо правило се изисква резервоарa да е пълен на  ¼.
 • Масленият брояч / сервизният интервал – превишаване на интервала на обслужване може да предотврати регенерирането.

Премахване на DPF филтър

Понякога след неуспешно регенериране клента си мисли, че ще е по-лесно да свали своя ДПФ филтър вместо да вместо да плати, за да бъде поправен или подновен.

Вашият коментар